Oatman er en lille mine-by beliggende i Black Mountains, Arizona – langs Route 66, tæt på Colorado River og derved grænsen til Californien. Byen ligner noget taget ud af kulissen til en western film. Ligner bestemt ikke de (falske) Wild Wild West-byer du ellers kan besøge.

Fritgående æsler i Oatman

Oatman, Arizona – Route 66Tilbage i sin storheds tid, da Oatman var en af de største producenter af guld i Arizona, transporterende minearbejderne der forsyninger med æsler. Da guldeventyret sluttede, og minearbejderne forlod Oatman, blev æslerne efterladt til sig selv. Deres behårede efterkommere lever i bjergene omkring Oatman. Æslerne er vilde og ejes ikke af nogen. De kommer og går som det passer dem. Men der er ingen tvivl om at de er tiltrukket af turisterne. De kommer ind i byen for at bede om mad og “burro food” kan købes for en dollar i næsten alle butikker i byen. De fritgående æsler, der bevæger sig rundt i Oatman’s gader, må siges at være af en byens mest populære attraktion – hvis ikke den mest populære.Oatman, Arizona – Route 66

Oatman’s historie

Oatman bliver ofte beskrevet som en spøgelses by – hvilket ikke helt passer, men tæt nok på… Byen kunne engang prale af en befolkning på over 10.000, men har nu kun et befolkningstal på omkring et par hundrede.

Byen er navngivet efter Olive Oatman (en ung pige fra Illinois) der blev kidnappet af Yavapai-stammen og holdt som slave. Senere blev hun solgt til Mohave-indianerne, der adopterede hende som en af deres egne og tatoverede hendes ansigt. Hun blev løsladt efter at have tilbragt tre år med stammen.

Seværdigheder og oplevelser i Oatman

Oatman, Arizona – Route 66Selvom Oatman kun er en skygge af sit tidligere selv er den livlige “spøgelsesby” bestemt et besøg værd. Et tidsløst og ikonisk stop for alle der rejser på “The Mother Road”. Ikke alene på grund af sin historie, men også grundet attraktionerne som går i byens gader i form af fritgående æsler, western gun-fights og kvinder klædt i 1890’s-tøj.Oatman, Arizona – Route 66

Gør dig selv den tjeneste og kør ind i Oatman for et par timer. Gå en tur i Oatman og hils på æslerne. Spis frokost på Olive Oatman Resturant og is i Ice Cream Saloon. Tag en drink i Oatman Hotel’s bar. Det siges at Holleywood-parret Clark Gable og Carole Lombard i 1939 tilbragte deres bryllupsnat på Oatman Hotel, efter at de var blevet gift Kingman (et andet populært stop på Route 66).

Sådan kommer du til Oatman, Arizona

Oatman, Arizona – Route 66Oatman ligger, som tidligere nævnt, i Black Mountains, Arizona. Byen ligger halsvejs mellem Kingman i Arizona og Colorado River/grænsen til Californien. Turen op i højderne over Black Mountains er omkring 50 miles (ca. 80 km). Der er dog stor forskel på “The Goldroad” afhængig af om du kommer fra Kingman i nord eller Toprock i syd. Bjergvejen fra Kingman til Oatman er fuld af skarpe sving og store stigninger. Vær opmærksom, når du kører og hold øje med vejen. Det er ikke en vej for motorhomes. Vejen er lovligt tilgængelig for køretøjer under 40 fod i længden. Brede køretøjer og køretøjer ove 30 fod bør være meget forsigtige og opmærksomme, når de kører på denne strækning. Det er ikke en strækning for tøsedrenge.Oatman, Arizona – Route 66

Det kan være en god ide, at tjekke hvor meget brændstof du har på bilen, inden du kører mod Oatman. Der er et godt stykke vej til næste tankstation.

Vil du have en smagprøve på Route 66 er strækningen fra Williams til Oatman et rigtig godt bud. Strækningen er samtidig en af de mere populære Route 66-strækninger.

Hvorhen herfra?

Når du skal videre fra Oatman, så er her et par forslag til, hvor du kan køre hen – alt efter hvilken retning du skal i; Lake Havasu City 55 miles (ca. 90 km), Barstow 165 miles (ca. 265 km), Joshau Tree National Park 170 miles (ca. 275 km) eller Las Vegas 125 miles (ca. 200 km).

Denne artikel er skrevet af mitamerika.dk med udgangspunkt i egne erfaringer fra vores besøg i Oatman i marts 2016.