Grand Canyon National Park ligger i det nordvestlige hjørne af Arizona, tæt på grænsen til Utah og Nevada. I den 446 km lange, 1,6 km dybe og op til 29 km brede Grand Canyon vil du kunne opleve hvordan unikke kombinationer af geologiske farver og former dekorerer kløften, som er blevet skabt af Colorado River’s strømme igennem milioner af år.

Grand Canyon South RimGrand Canyon National Park er nok den mest populære seværdighed i Arizona og er blandt en af de mest populære nationalparker i USA. Parken modtager tæt på fem millioner besøgende hvert år, heraf vælger 90% at besøge Grand Canyon South Rim. Selvom der “kun” er 16 km mellem South Rim og North Rim, på tværs af kløften, så er det alligevel en køretur på 220 miles (ca. 350 km) fra nationalparkens South Rim til North Rim. Det ikke er muligt at køre igennem Grand Canyon og du derfor skal øst om nationalparken.

Oplev Grand Canyon South Rim på mange måder

Der er mange måder at opleve Grand Canyon nationalpark på. Individuelle interesser, tilgængelig tid og vejret er alle faktorer, der kan påvirke et besøg i den populære park. Grand Canyon South Rim har åbent 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Langt de fleste besøgende kommer i forår, sommer og efterår. Kløften er dog også smuk og fascinerende fra november til februar – måske sneklædt.

Grand Canyon South Rim

Hvis du ønsker, at din Grand Canyon-oplevelse skal være lidt mere speciel, bør du overveje at være på en af de mange udkigsposter lang kløftens kant ved solopgang, solnedgang eller måske begge. Skyggerne og farverne i kløften på disse tidspunkter af dagen er utrolig flotte.

Uanset hvornår på året på planlægger at besøge parken, så er det vigtigt at du har vejret med i dine overvejelser og tanker. Med et højdespænd fra 2000 til 8000 feet (ca. 750-2500 m) kan du opleve stor variation i vejrforholdene i Grand Canyon, alt efter hvor i parken du befinder dig og hvornår på året – kolde vintre med snefald og varme somre med tordenvejr. Planlægger du at se Grand Canyon fra bunden, så overvurdér ikke dine egne evner. Og undervurdér ikke behovet for især vand, samt mad, hvile og ordentlig fodtøj. Det vil være ærgerligt at blive tilføjet statistikken over de flere hundrede mennesker, der hvert år bliver hentet op af kløften, eller i værste tilfælde ende som et tal på Grand Canyons dødsstatistik.

Populære ruter & udsigtspunkter i Grand Canyon – South Rim

Der er rigtig mange ting at se og opleve i Grand Canyon. Hvilke oplevelser du skal tage med dig, afhænger af hvor lang tid du har planer om at besøge nationalparken.

Et par timer i Grand Canyon

Et godt sted at starte, hvis du kun planlægger at bruge et par timer i Grand Canyon er besøgscenteret. Her kan du blandt andet se filmen “A Journey of Wonder” som giver dig historien om Grand Canyon. Herefter kan du gå ud til Mather Point, et populært udsigtspunkt, hvor rigtig mange oplever Grand Canyon for første gang. Fra Mather Point kan du gå ad “Rim Trail”-stierne langs kløften. Nogle af de mere populære (og nemme) ruter er:

  • Mather point til Yavapai Point på 0,7 miles (1,1 km), hvor det er muligt at se Colorado River og Phantom Ranch.
  • Yavapai Point & Geology Museum til Verkamp’s Visitor Center på 1,3 miles (2,1 km) også kaldet “Trail of Time”, hvor det er muligt at røre Grand Canyon-sten fra forskellige geologiske lag.
  • Verkamp’s Visitor Center til Kolb Studio på 0,6 miles (1 km) i Grand Ganyon Village historiske område.

Grand Canyon South Rim

En halv dag i Grand Canyon

Planlægger du at bruge omkring en halv dag i Grand Canyon, så kan du udover ovenstående også forsøge dig med en lidt længere rute f.eks. fra Mather Point til South Kaibab Trailhead på omkring 2 miles (ca. 3,5 km). Du kan evt. tage en af de gratis shuttlebusser retur – de kører hvert 15. minut. Du kan også komme lidt længere ned i Grand Canyon, hvis du tager Bright Angle Trail til Lower Tunnel, som ligger i Grand Canyon Village.

En hel dag i Grand Canyon

Har du en hel dag i Grand Canyon National Park kan du prøve kræfter med en eller flere ruter mellem Grand Canyon Village og Hermits Rest. Ruterne består af et mere ujævnt terræn og i en anden højde, end ruterne ved Market Plaza og Grand Canyon Village. Også her er der mulighed for at hoppe af og på de gratis shuttle busser. En anden mulighed er at køre 25 miles (ca. 40 km) østpå til Desert View. Undervejs er der flere udsigtspunkter og Tusayan Museum & Ruins, inden du når til Desert View og The Desert View Watchtower.

Læs mere om Grand Canyon National Park på National Park Service hjemmeside – klik her

Fakta og nyttige information om Grand Canyon

Det koster $25 (marts 2015) per køretøj at komme ind i parken og gælder i 7 dage – gælder til både South Rim og North Rim. Alternativ kan du købe et National Park Annual Pass som er et årskort, for $80 (marts 2015), der gælder til alle USAs nationalparker. Det nemmeste er at købe årskortet, der også går under navnet America the Beautiful, ved indgangen til den første nationalpark du besøger. National Park Annual Pass gælder kun til de statsejede nationalparker og der skal derfor betales indgang, hvis du ønsker at besøge nogle af de øvrige seværdigheder – National Parks, National Momuments, National Historic Sites osv.

Grand Canyon South RimDin entrébillet giver adgang til brug af parkes shuttlebusser. Busserne kører også til og fra servicebyen Tusayan. Det kan især være en oplagt mulighed i højsæsonen (juni-august), hvis du vil undgå trafikkaos ved sydindgangen til parken – køb også din entrébillet i Tusayan. Ønsker du at medbringe din bil i nationalparken, er der flere større parkeringspladser du kan benytte, både ved besøgscenteret, Market Plaza og Grand Canyon Village – dog kan der også være mangel på disse i højsæsonen.

Overnatning og hoteller i, eller ved, Grand Canyon

Hvis du ønsker at have en overnatning i forbindelse med din ferie og dit besøg i Grand Canyon, hvilket kan anbefales, hvis du skal have det optimale ud af den imponerende nationalpark, så kan du læse mere om muligheder for overnatning her. Uanset hvilken overnatningsmulighed du ønsker, så husk at være ude i god tid, især i sommermånederne.

Ønsker du overnatning inde i Grand Canyon National Park, kan du vælge mellem flere forskellige hoteller, som ligger i Grand Canyon Village. Ønsker du at bo på kanten af Grand Canyon og evt. med tilhørende udsigt, så kan du vælge mellem El Tovar Hotel, Bright Angel Lodge & Cabins, Kachina Lodge og Thunderbird Lodge. Vær opmærksom på, at ikke alle hoteller kan garantere værelser med udsigt til kløften. Hotellerne, Maswik Lodge og Yavapai Lodge, ligger også i Grand Canyon Village, dog et lille stykke fra kanten af Grand Canyon. Planlægger du at skulle på en vandretur til bunden af Grand Canyon, så er Phantom Ranch en mulighed. Og er du på USA roadtrip i autocamper, kan du benytte Trailer Village.

Et stykke uden for Grand Canyon National Park ligger servicebyen Tusayan, hvor du også finder en række hoteller, som alle hedder noget med Grand Canyon. Disse hoteller vil du kunne booke til en lavere pris end hotellerne inde i selve nationalparken.

Sidste mulighed for overnatning, i forbindelse med dit besøg i Grand Canyon National Park, er byerne Flagstaff og Williams, som begge ligger på Route 66 – lidt over en times kørsel fra nationalparken.

Hvorhen herfra?

Når du skal videre fra Grand Canyon National Park – South Rim så er her et par forslag til, hvor du kan køre hen: Page 135 miles (ca. 215 km), Williams 60 miles (ca. 95 km) eller Flagstaff  80 miles (ca. 130 km) – alt efter hvilken retning du skal i.

Om mitamerika.dk’s besøg i Grand Canyon – South Rim

På vores tur til USA i marts 2015 besøgte vi Grand Canyon i det nordvestlige Arizona. Vejret viste sig stadig ikke fra sin bedste side, det var fortsat skyet og småregnede. Vejrudsigten viste snestorm i Flagstaff-området, som ligger syd for Grand Canyon. Vi havde aftenen forinden booket et værelse på et af hotellerne i servicebyen Tusayan, uden for Grand Canyon nationalpark. Vi ringede derfor til hotellet for at sikre os at vejene var til at køre på – især fordi vi kørte rundt i en Ford Mustang Cabriolet lejebil. Hotellet sagde, at vejene var ryddede og blev ryddet løbende. På vej op til hotellet var vi heldige at køre bag ved en fejebil og landede, uden problemer, på hotellet om eftermiddagen.

Grand Canyon i aftentimerne

Allerede om aftenen, da snestormen var aftaget, tog vi et lille smut op i nationalparken for at se den store kløft. Aftenlyset og sneen gav Grand Canyon et blåligt skær, hvilket var utrolig flot. Vi var der dog kun kort og kørte tilbage til hotellet, inden det blev alt for mørkt.

Grand Canyon om dagtimerne

Den efterfølgende morgen kørte vi tidligt fra hotellet – så snart vejen var ryddet. Vi nåede desværre ikke op til Grand Canyon ved solopgang, men mødte en meget begejstret herre iført termodragt og med kamera, som nærmest ikke kunne sige andet end “beautiful”. Iført vandrestøvler og det varmeste tøj vi kunne finde i kufferten – vi havde nemlig ikke pakket tøj til snestorm, gik vi ud til Mather Point. Her fik vi taget en masse billeder. Herfra gik vi af de sneklædte stier langs South Rim-kanten til Yavapai Point og videre forbi Geology Museum.

Desværre gav det ujævne sneterræn mig nogle uventede lændesmerter og jag ned i balle og ben. Vi holdt derfor en pause på en café/souvenirbutik ved besøgscenteret, hvor vi fik noget varmt at drikke. Herfra valgte vi at gå over til bilen og køre til Grand CaGrand Canyon South Rimnyon Village, for at se kløften fra en anden vinkel. På vej derover så vi et mule deer (Odocoileus hemionus). Mule deer er et almindeligt syn i det vestlige USA, de færdes typisk i flok men denne stod helt alene i vejsiden. I Grand Canyon Village brugte vi en hel del tid på at tage billeder, og du kan se nogle af de billeder vi fik taget under vores besøg i Grand Canyon ovenfor.

Vi havde egentlig planlagt, at vi ville køre øst om Grand Canyon og videre nordpå. Vi syntes dog ikke, at vejret tillod det. Vi ville gerne have noget ud af vores cabriolet. Vi valgte derfor at køre syd på igen og køre i retning mod Las Vegas. Undervejs spiste vi en sen frokost på Roadkill Cafe i Seligman. Læs mere om Seligman og Route 66 her.

Denne artikel er skrevet af mitamerika.dk med udgangspunkt i egne erfaringer fra vores besøg i nationalparken i marts 2015, samt forskellige foldere og brochurer om Grand Canyon.